L’AJUNTAMENT ACULL EL PRIMER ACTE INSTITUCIONAL EN MEMÒRIA DELS REGIDORS I ALCALDES REPUBLICANS

Homenatge regidors repus1b

L’alcalde (al  centre de la imatge) amb l’equip de govern en l’Homenatge als regidors i alcaldes republicansFOTO: Arxiu Municipal.

Divendres, dia 15 d’abril de 2016, va celebrar-se un acte institucional en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna. Va ser un acte molt especial, en què per primera vegada d’ençà el final de la Guerra Civil (1936-1939), un equip de govern retia homenatge als regidors i alcaldes republicans en aquesta població. El sentit d’aquest acte era precisament homenatjar, i també recordar unes persones que van lluitar (i algunes fins i tot morir) per la legalitat republicana i  per les seues idees, des del seus llocs de regidors o alcaldes democràticament elegits.

L’acte va ser organitzat a instància de l’alcalde, Víctor Mansanet, i es va voler dotar d’un caire senzill, però  amb la solmenitat que presta un saló de plens i la satisfacció de veure’l completament ocupat per gent solidària i familiars d’unes persones, republicanes, les quals han estat les grans desconegudes de la intrahistòria local. No importa que foren dels nostres (comunistes llibertaris), ni que hi haguera gent de dretes (no tots els dretans van donar suport al règim franquista). L’important era rememorar una època i unes persones que van representar l’ideal republicà, les idees republicanes i la legalitat republicana.

La bandera, símbol de llibertat

Esquerra Unida de Simat ha fet nombrosos homenatges a la República i a les víctimes del franquisme (la més nombrosa el 2013, amb la projecció a la Casa de la Cultura del documental Els camins de la memòria, sobre la guerra i la repressió feixista); ha presentat diverses mocions a favor de la República, està present cada 14 d’abril als cementeris de València o Paterna per a honorar els simaters assassinats per la barbàrie feixista, i diversos  simpatitzants acudeixen cada primer diumenge d’octubre a Santa Cruz de Moya (Conca) per a honorar la guerrilla antifranquista (maquis).

Cartell homenatge alcaldes repus Simat1

Cartell anunciador de l’acte.

L’acte del dia 15 d’abril portava implícit també l’homenatge a la II República (la bandera tricolor que la simbolitzà va presidir l’acte), als republicans i republicanes de Simat, a les víctimes del franquisme i als seus familiars. Per això, l’alcalde va acollir-se a la “insuficient Llei de la Memòria Històrica, als jornalers, llauradors , mestres, mestresses, comerciants, etc.”, segons va dir, els quals van creure honestament en la República i en l’ideal republicà. El mateix alcalde va llegir una declaració institucional que ha resultat històrica, després de 77 anys de silenci.

Aire de normalitat

Al remat, es pretenia amb aquest acte dotar d’un aire de normalitat, perquè és normal que les persones que van lluitar per la República tinguen un just homenatge, i aquelles que van patir la repressió franquista en la presó, l’exili o davant l’escamot d’afusellament, o van ser coberts amb “l’aparent pols de l’oblit”, que cantava el poeta, Miguel Hernández, tinguen dret a una reparació dels seus noms, al reconeixment a la seua labor i a la memòria dels seus veïns, veïnes i successors. El seu impuls ens llança cap a un país més lliure i democràtic, presidit pels principis que ens van llegar d’igualtat, solidaritat, convivència, laïcitat i una aposta decidida i sincera pel bé comú i per la pau. Salut i república!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s